Preselili smo se u Njemačku – savjeti o štednji, ulaganju, porezima i osiguranju specifični za njemačko tržište?

savjeti o finansijama - Preselili smo se u Njemačku – savjeti o štednji, ulaganju, porezima i osiguranju specifični za njemačko tržište?

selidba 300x162 - Preselili smo se u Njemačku – savjeti o štednji, ulaganju, porezima i osiguranju specifični za njemačko tržište?

Preseljenje u Njemačku donosi mnoge nove prilike, ali i izazove, posebno kada je riječ o financijama, štednji, ulaganju, porezima i osiguranju. Evo nekoliko ključnih savjeta specifičnih za njemačko tržište koji bi vam mogli pomoći da se bolje snalazite i optimizirate svoje financije.

Štednja

 1. Korištenje Sparkonto (štedni račun): U Njemačkoj, štedni računi nude siguran način čuvanja novca, iako kamatne stope mogu biti prilično niske. Usporedite ponude različitih banaka da biste pronašli najbolje uvjete.
 2. Tagesgeldkonto (račun s dnevnim obračunom kamate): Ovo je fleksibilniji način štednje, s obično nešto višim kamatama od standardnih štednih računa, i mogućnošću pristupa sredstvima u bilo kojem trenutku.

Ulaganje

 1. Otvorite Depotkonto (investicijski račun): Za ulaganje u dionice, obveznice, fondove ili ETF-ove, potreban vam je investicijski račun. Usporedite naknade i uvjete različitih pružatelja usluga.
 2. Iskoristite Riester-Rente za dodatno mirovinsko osiguranje: Ako ste zaposleni, možete iskoristiti državne poticaje i porezne olakšice ulaganjem u Riester-Rente, što je poseban oblik štednje za mirovinu.

Porezi

 1. Prijavite porez na dohodak (Einkommensteuererklärung): U Njemačkoj možete ostvariti značajne povrate poreza podnošenjem godišnje porezne prijave, posebno ako imate određene odbitke poput troškova za putovanje na posao, daljnje obrazovanje ili ako radite od kuće.
 2. Koristite Steuerklasse (porezne klase) mudro: Porezne klase utječu na visinu vašeg neto dohotka. Ako ste oženjeni, razmislite o optimalnoj distribuciji poreznih klasa između vas i vašeg partnera kako biste minimizirali ukupno porezno opterećenje.

Osiguranje

 1. Krankenversicherung (zdravstveno osiguranje): U Njemačkoj je zdravstveno osiguranje obavezno. Možete birati između Gesetzliche Krankenversicherung (GKV, javno zdravstveno osiguranje) i Private Krankenversicherung (PKV, privatno zdravstveno osiguranje), ovisno o vašim prihodima i preferencijama.
 2. Haftpflichtversicherung (osiguranje od odgovornosti): Ovo je jedno od najvažnijih osiguranja u Njemačkoj koje pokriva štetu koju nenamjerno nanosite trećim osobama.
 3. Berufsunfähigkeitsversicherung (osiguranje u slučaju nesposobnosti za rad): Pruža financijsku zaštitu ako više ne možete raditi u svojoj profesiji zbog zdravstvenih problema.

Općeniti savjeti

 • Učite o njemačkom financijskom sustavu: Postoji mnogo resursa online i knjiga koje mogu pomoći da se upoznate s njemačkim financijskim tržištem.
 • Automatizirajte štednju: Postavljanje automatskih transfera na štedni račun može vam pomoći da gradite štednju bez da previše razmišljate o tome.
 • Pratite svoje troškove: Koristite aplikacije ili alate za praćenje financija kako biste imali jasan pregled svojih prihoda i rashoda.

Svako tržište ima svoje specifičnosti, pa je važno educirati se o lokalnim zakonima, propisima i najboljim praksama. Također, razmislite o konzultacijama s financijskim savjetnikom koji je specijaliziran za njemačko tržište kako biste maksimizirali svoje financijske ciljeve.

 

0 0 votes
Article Rating

By admin

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x